Buxus snoeien

BUXUSHAGEN EN BUXUSVORMEN SNOEIEN (updated september 2022)

De Buxushaag of Buxusvorm dient twee keer per jaar te worden gesnoeid. De eerste keer voor de langste dag van het jaar maar omdat het de laatste jaren erg snel warm en lang zomers is, kunt u beter in mei snoeien. De Buxus is dan al hersteld van het knippen als het zomer is. De tweede snoeibeurt kan in september of zelfs oktober. Deze snoeibeurt niet te diep knippen, alles in model is voldoende. Hoe vaker de Buxushaag gesnoeid wordt hoe compacter en sterker deze wordt. Gebruik voor het snoeien een gewone of een elektrische heggenschaar.

Bij dwergsoorten o.a. Buxus sempervirens Suffruticosa, Buxus Green Velvet en de bonte Buxus Sempervirens Elegans, groeien niet zo snel bij deze soorten is 1x per jaar snoeien in mei voldoende.

Snoei Buxus altijd op een bewolkte dag met een scherpe Buxusschaar. Elektrisch knippen van hagen is handig bij grote/lange hagen, bij kleinere hagen adviseren wij onze Buxus heggenschaar  deze maakt handmatig werk bijzonder aangenaam. Een schone, scherpe en natte snoeischaar zorgt ervoor dat de Buxus zo min mogelijk last heeft van de snoeibeurt.

BUXUSBOLLEN EN ANDERE VORMEN SNOEIEN

Voor het snoeien van een Buxusbollen en andere vormen is een speciale gebogen Buxusschaar ontwikkeld. Uwbuxus.nl verkoopt professionele Buxusscharen deze gaan lang mee en van de rechte scharen zijn de schaarbladen zijn te vervangen. De rond gebogen scharen zijn maat werk hiervan zijn de bladen niet los na te bestellen. Goed onderhoud van uw snoeischaren verlengt de levensduur. Het strekt ter aanbeveling om voor, tijdens en na het snoeien uw scharen te reinigen met water en in te spuiten met Agialube Bio Heggenschaarspray (zie het filmpje) na het snoeien uw schaar grondig reinigen en (laten)drogen, daarna 2 maal grondig inspuiten met de Heggenschaarspray  en laten drogen, voor de winter eventueel na een paar dagen nogmaals herhalen.

DSC_2234

Snoei uw Buxusbol ook zeker twee maal per jaar. De eerste keer snoeit u rond eind mei, als de langste takjes met nieuwe frisse, lichtgroene Buxusblaadjes al vijf of meer centimeter zijn bijgegroeid. De tweede keer vindt de snoei plaats tussen eind augustus en eind september.

U kunt zich opgeven voor de adviesbrief van Piet en hij geeft u een bericht wanneer het het juiste moment is om aandacht aan uw Buxus te besteden. Zowel voor bemesting als voor snoeien.

Makkelijker een bol knippen met een gebogen Buxusschaar.
Beschikbaar in de bolmaat 30/40 en bolmaat 50/60cm.

4 gedachten over “Buxus snoeien

 1. heb 3 grote buxuxbollen bij mijn vijver. hangen over de rand. wil deze tot 1/3 of 1/2 terugsnoeien.
  kan dit?

  1. Hallo Piet, ja dat kan. Alleen kunt u beter wachten met snoeien tot net na de winter februari/maart. Dan heb je alle groeimaanden in het vooruitzicht.

   Tip: https://uwbuxus.nl/buxus-adviesbrief/ dan krijg u een mail wanneer het een goed moment is volgend jaar. Groeten Piet(Buxus)

 2. Hallo,

  Ik heb n buxus haag van ongeveer 60cm hoog die niet meer mooi is door aantasting van schimmel volutelle en ook omdat hij gaat hangen. Heb gespoten met top-buxus maar vraag me af of ik de buxus n stuk in kan korten nu. Want onderin komen wel weer jonge blaadjes maar wil hem een derde inkorten ongeveer. Is dat mogelijk en kan dat nu of moet ik wachten tot de buxus weer helemaal herstelt is. Graag hoor ik uw mening als specialist hierover.
  Met vrgr Margriet

  1. Goedemiddag Margriet,

   Terugsnoeien tot op kaal hout is nu niet meer aan te raden.

   Top Buxus Health Mix is een goed middel op de schimmel tegen te gaan.

   Kunt u een paar foto’s mailen ?

   groeten
   Piet

   p.s.
   bovenstaand antwoord heb ik ook per mail aan u gestuurd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *