Buxus snoeien

BUXUSHAGEN SNOEIEN

De Buxushaag dient minimaal twee keer per jaar te worden gesnoeid. De eerste keer voor de langste dag van het jaar en de tweede keer eind september. Hoe vaker de Buxushaag gesnoeid wordt hoe compacter en sterker deze wordt. Gebruik voor het snoeien een gewone of een elektrische heggenschaar.

Voor een strakke heg kunt u gebruik maken van een touw die u langs de haag spant en waarlangs u snoeit. Indien u al meer ervaring met het snoeien heeft, kunt u het ook uit de losse pols doen. De bovenkant van de haag dient smaller geknipt te worden dan de onderkant, zodat de gehele haag genoeg zonlicht krijgt. Doet u dit niet, dan kunnen er aan de onderkant gaten in het bladdek ontstaan.

Snoei Buxus altijd op een bewolkte dag met een scherpe Buxuschaar. Elektrisch knippen van hagen is handig bij grote hagen, bij kleinere hagen adviseren wij onze Super lichtgewicht Buxus heggenschaar  deze maakt handmatig werk bijzonder aangenaam. Let op bij te veel zon tijdens het snoeien kan dit verbranding van het blad veroorzaken en voor bruine bladeren zorgen. Een schone, scherpe en natte snoeischaar zorgt ervoor dat de Buxus zo min mogelijk last heeft van de snoeibeurt.

Na september dient u de haag niet meer te snoeien in verband met de (nacht)vorst die al kan intreden.

BUXUSBOLLEN EN ANDERE VORMEN SNOEIEN

Voor het snoeien van een Buxusbollen en andere vormen is een speciale gebogen Buxusschaar ontwikkeld. Uwbuxus.nl verkoopt professionele Buxusscharen deze gaan lang mee en van de rechte scharen zijn de schaarbladen zijn te vervangen. De rond gebogen scharen zijn maat werk hiervan zijn de bladen niet los na te bestellen. Goed onderhoud van uw snoeischaren verlengt de levensduur. Het strekt ter aanbeveling om voor, tijdens en na het snoeien uw scharen te reinigen met water en in te spuiten met Agialube Bio Heggenschaarspray (zie het filmpje) na het snoeien uw schaar grondig reinigen en (laten)drogen, daarna 2 maal grondig inspuiten met de Heggenschaarspray  en laten drogen, voor de winter eventueel na een paar dagen nogmaals herhalen.

DSC_2234

Snoei uw Buxusbol ook zeker twee maal per jaar. De eerste keer snoeit u rond eind mei, als de langste takjes met nieuwe frisse, lichtgroene Buxusblaadjes al vijf of meer centimeter zijn bijgegroeid. De tweede keer vindt de snoei plaats tussen eind augustus en eind september. Ook hier is verstandig na september niet te snoeien in verband met mogelijke (nacht)vorst.

U kunt zich opgeven voor de adviesbrief van Piet en hij geeft u een bericht wanneer het het juiste moment is om aandacht aan uw Buxus te besteden. Zowel voor bemesting als voor snoeien. Lees meer>>

Kijk hier voor het juiste GEREEDSCHAP

2 gedachten over “Buxus snoeien

 1. Hallo,

  Ik heb n buxus haag van ongeveer 60cm hoog die niet meer mooi is door aantasting van schimmel volutelle en ook omdat hij gaat hangen. Heb gespoten met top-buxus maar vraag me af of ik de buxus n stuk in kan korten nu. Want onderin komen wel weer jonge blaadjes maar wil hem een derde inkorten ongeveer. Is dat mogelijk en kan dat nu of moet ik wachten tot de buxus weer helemaal herstelt is. Graag hoor ik uw mening als specialist hierover.
  Met vrgr Margriet

  1. Goedemiddag Margriet,

   Terugsnoeien tot op kaal hout is nu niet meer aan te raden.

   Top Buxus Health Mix is een goed middel op de schimmel tegen te gaan.

   Kunt u een paar foto’s mailen ?

   groeten
   Piet

   p.s.
   bovenstaand antwoord heb ik ook per mail aan u gestuurd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *