Piet is Buxus aan het snoeien

Buxus snoeien

10 tips van Piet om uw Buxus te snoeien (updated mei 2023)

1 | in mei de 1e snoeibeurt , de 2e volgt later in het jaar begin september
Vanaf begin mei is het de tijd om uw Buxus voor de eerste keer te snoeien. De Buxus vormt over een paar weken nieuw blad. Na de IJsheiligen half mei is de kans op nachtvorst een stuk kleiner. Het nieuwe blad kan dan gewoon doorgroeien.
Dit geldt voor de gewone Buxus en de soorten die de zelfde groeisnelheid hebben, er moet immers wel wat te knippen zijn.
De dwergbuxus o.a. Suffruticosa, Green Velvet en Blauer Heinz groeien niet zo hard , een beetje de puntjes eraf snoeien is meestal voldoende.

2 | 2e snoeibeurt is eind augustus / begin september
Afhankelijk van de groei en of er wat te snoeien is, later in het jaar kan ook nog.

3 | niet in de zon
Niet met zonnig weer, het blad wat voor het eerst zon te zien krijgt kan verbranden. Na het snoeien is enkele dagen bewolkt weer beter voor het herstel van de Buxus.

4 | handmatig is beter voor de Buxus 🙂
Handmatig snoeien met een heggenschaar heeft de voorkeur, de snijwond is scherper dan van een elektrische schaar.

DSC_2234Houd uw schaar schoon om goed te knippen, steekt u regelmatig de schaar in een emmer water. Het hars blijft er dan niet aan vast zitten en zo blijft de schaar goed knippen. Knippen nadat het geregend heeft kan natuurlijk ook.

5 | toch elektrisch knippen
Als u veel Buxushagen heeft staan dan snap ik best dat u dat elektrisch gaat snoeien. Let dan even op dat u speciale olie gebruikt om uw schaar te smeren. Gebruik vooral GEEN kruipolie of WD-40 om de messen te smeren, want dat vindt de Buxus niet leuk, je krijgt er ook bruine bladrandjes van. Er is speciale biologische olie die niet schadelijk is voor uw Buxus.[bio-olie bestellen]

6 | Buxus bollen zijn makkelijker te knippen met een speciale gebogen schaar.

Wij maken 2 maten bolscharen voor 30/40cm en voor 50/60cm. Met de grote maat kunt u ook kleine bollen knippen.
bestellen-> bolmaat 30/40 en bolmaat 50/60cm.

7 | nieuwe aanplant
Nieuwe aanplant hoeft nog niet in mei gesnoeid te worden. U kunt dan beter wachten tot eind juni of zelfs tot augustus/september als ze goed vastgeworteld zijn.

8 | snoeiafval
Snoeiafval langs hagen, bollen en vormen is makkelijk op te ruimen door er eerst een kleed of grote stukken karton er langs te leggen. Dan kan je het snoeisel beter aanvegen dan wanneer de snippers op de tuingrond vallen.
Update mei 2023: als u de rups niet goed heeft bestreden de afgelopen periode dan kunnen er nu actieve rupsen inzitten. Met het snoeien heb je een goede kans dat je die ook doorknipt.

9 | deze plekken als laatst knippen
Als er vorig jaar schimmel in de Buxus heeft gezeten kunt u die plekken het beste als laatste snoeien.

10 | Health Mix
Na het snoeien alles een keer inspuiten met Health Mix. Dit zorgt ervoor dat het blad afgedekt is met de bladvoeding. De schimmel heeft daardoor minder kans om de Buxus aan te tasten. Dit hoeft niet direct na het snoeien maar binnen een week is ook prima. [Health mix bestellen]

U kunt zich opgeven voor de adviesbrief van Piet en hij geeft u een bericht wanneer het het juiste moment is om aandacht aan uw Buxus te besteden. Zowel voor bemesting als voor snoeien.

4 gedachten over “Buxus snoeien

 1. heb 3 grote buxuxbollen bij mijn vijver. hangen over de rand. wil deze tot 1/3 of 1/2 terugsnoeien.
  kan dit?

  1. Hallo Piet, ja dat kan. Alleen kunt u beter wachten met snoeien tot net na de winter februari/maart. Dan heb je alle groeimaanden in het vooruitzicht.

   Tip: https://uwbuxus.nl/buxus-adviesbrief/ dan krijg u een mail wanneer het een goed moment is volgend jaar. Groeten Piet(Buxus)

 2. Hallo,

  Ik heb n buxus haag van ongeveer 60cm hoog die niet meer mooi is door aantasting van schimmel volutelle en ook omdat hij gaat hangen. Heb gespoten met top-buxus maar vraag me af of ik de buxus n stuk in kan korten nu. Want onderin komen wel weer jonge blaadjes maar wil hem een derde inkorten ongeveer. Is dat mogelijk en kan dat nu of moet ik wachten tot de buxus weer helemaal herstelt is. Graag hoor ik uw mening als specialist hierover.
  Met vrgr Margriet

  1. Goedemiddag Margriet,

   Terugsnoeien tot op kaal hout is nu niet meer aan te raden.

   Top Buxus Health Mix is een goed middel op de schimmel tegen te gaan.

   Kunt u een paar foto’s mailen ?

   groeten
   Piet

   p.s.
   bovenstaand antwoord heb ik ook per mail aan u gestuurd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *