BUXUSSPINT (MIJT)

Buxusspintmijten zijn kleine organismen. Ze zitten aan de onderkant van het blad en zuigen het sap uit de blaadjes. Er ontstaan dan witte streepjes of stipjes in de blaadjes.
Het schadebeeld komt meestal voor bij langdurige hoge temperaturen. De verse schade zit bovenin de nieuwe blaadjes een behandeling is dan aan te raden. Zit de schade onderin het oude blad dan is dat van een eerder jaar geweest. U kunt dan het beste onder het verse blad kijken of u daar rood/bruine bolletjes(mijten) ziet zitten. Ziet u niks dan heeft een bespuiting geen zin. Bij twijfel kunt u ook met enkele takjes op de kwekerij langskomen.
In struiken of vormen die langs verharde paden hebben eerder last van de spintmijten. Overigens zien we niet heel vaak schade door de spintmijten in een particuliere tuin. Van een kleine aantasting heeft een Buxus niet veel last. Een flinke aantasting zoals de foto’s hieronder is ingrijpen wel verstanding. Na 1 of 2 bespuitingen zijn de spintmijten dood en kan de Buxus weer langzaam herstellen. Het schadebeeld van de witte stipjes blijft u nog wel even zien. De Buxus ziet er weer mooi uit als er nieuw blad overheen gegroeid is.

 

BEHEERSING:
 • Organische bemesting heeft de voorkeur om de plantweerbaarheid en conditie te verbeteren.
 • Gewasbescherming: bespuiten met Promanal-R of met Bio Insect Stop . Toepassen met voldoende water om een optimale bevochtiging te bereik- en van zowel de boven- als onderkant van de bladeren. Volg de instructies van de producent nauwkeurig.
TIP VAN PIET:

 

2 gedachten over “BUXUSSPINT (MIJT)

 1. Dag Pietbuxus,
  Kunt u aangeven waar die LUXAN ER 11 verkrijgbaar is?
  Grts,
  Willem van Dijk

  1. Hallo Willem van Dijk,
   ER-II van Luxan is verkrijgbaar op de kwekerij en in de webwinkel via onderstaande link:
   https://uwbuxus.nl/product/luxan-er-ii/
   groeten
   PietBuxus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *