SCHIMMEL | Cylindrocladium Buxicola

Verschillende stadia, herkenning en oplossingen van de schimmel.

Verschillende stadia & herkenning
*Door warm en vochtig weer kan een Buxus geïnfecteerd worden door de schimmel. Een bladvlek is meestal het eerste zichtbare stadium van de schimmel. Dit kan op het verse blad bovenin zitten maar ook onderin de plant.

*De blaadjes met bladvlekken vallen er binnen enkele dagen/weken vanaf. Met als gevolg dat er gaten in uw planten of hagen vallen.

Oplossing
Vooral het eerste stadium [de bladvlekken] zijn goed te behandelen met Health-Mix. Dit is geen chemisch middel maar een product op natuurlijke basis ontwikkeld door een Buxuskweker. De sporen van de schimmel wordt als het ware verbrandt en het schimmelprobleem wordt gestopt als u het middel op tijd toepast.
Daarnaast zijn aan dit middel extra voedingsstoffen toegevoegd die de hergroei van de Buxus stimuleert en het blad een fraaie glans geeft. Topbuxus Health-mix is een bladmeststof die voldoet aan de Europese regelgeving waardoor het product in heel Europa ook toegankelijk is geworden voor de consument.

Het middel wordt voor de consument geleverd in apart verpakte bruistabletten. Die bruistabletten moeten worden opgelost in water en daarna worden gespoten op de plant. Elke tablet is goed voor het bespuiten van ongeveer 10 m2 Buxus. Voor het beste resultaat is het van belang om al het blad te raken aan zowel de boven als onderkant.

Doordat Topbuxus Health-mix zulke goede resultaten geeft adviseren wij alleen dit product en geen chemische middelen.

Beschikbare verpakkingen in de webwinkel en op de kwekerij verkrijgbaar:
10 bruistabletten voor +/- 10×10=100 m2
20 bruistabletten voor +/- 20×10=200 m2
100 bruistabletten(hoveniersemmer) voor 100×10=1000 m2
TIP VAN PIET:

Preventieve maatregelen
Health mix kunt u ook preventief toepassen tussen maart en oktober als de temperatuur boven de 10 á 15 graden is. Elke maand preventief is niet echt nodig als er geen schimmelinfectie is. Enkele weken na een snoeibeurt als er weer nieuw zachte blaadjes op de Buxus staat is wel een goed moment. Net als halverwege augustus als het warm weer is en als ze onweersbuien opgeven is een goed moment om Health Mix toe te passen en zo uw Buxus mooi en gezond te houden.

Via onze gratis Buxus adviesbrief kunt u advies krijgen wanneer het toepassen zinvol is.

Houtsnippers langs uw Buxus strooien heeft ook een preventieve werking tegen de schimmel. De schimmelsporen kunnen dan niet opspatten tijdens een hoosbui. Houtsnippers gaan meestal wel 2 jaar mee. Dus tip voor het voorjaar.

Buxussortiment
Uit onderzoek dat we zelf in 2010 hebben laten uitvoeren door het PPO blijkt dat sommige Buxus cultivars minder schimmel gevoelig zijn dan andere. De microphylla soorten kunnen er beter tegen en zijn minder vatbaar. Dit heeft te maken met het type blad en de opbouw van de Buxus.
De beschikbare microphylla cultvars zijn : Faulkner, Herrenhausen en Rococo. Naast deze soorten is ook gebleken dat de Buxus Green Velvet en Buxus Green Mound sterker zijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de herkomst van deze soorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *