Taksterfte is niet altijd makkelijk te zien. Het resultaat van dorre/kale plekken kan ook gezien worden als schade door de schildluis of van de schimmel. Bij schimmel valt het blad er vrij snel af, het verschil hiermee is dan ook makkelijk te zien. Het verschil met de schildluis is wat lastiger.
Bij taksterfte verkleuren de blaadjes bruin maar blijven wel aan de plant hangen. Onder de blaadjes ziet u roze/oranje hoopjes met sporen.
**De foto’s waren niet duidelijk genoeg op deze pagina, dit seizoen probeer ik goede foto’s te maken.
Heeft u taksterfte in de Buxus dan kom ik graag langs om foto’s te maken**
De Volutella schimmel overwintert in de Buxusblaadjes. Na de winter kan dit leiden tot een nieuwe besmettingen. Ruim dus steeds alle afgevallen blaadjes op en snoei de geïnfecteerde takjes terug tot het gezonde hout.
Tijdens het snoei kunt u beter eerst de gezonde stukken snoeien en aan het eind pas de aangetaste stukken. om verspreiding tegen te gaan. Zo voorkom je dat gezonde Buxusplanten ook aangetast worden.
Tip: Gooi geïnfecteerd plantenmateriaal NOOIT op de composthoop. De schimmel Volutella vormt sporen die in de composthoop kunnen overleven en tot nieuwe besmettingen kunnen leiden.
OPLOSSING
- Topbuxus Health Mix en Bayer Natria Microsulfo spuitzwavel hebben een goede preventieve werking op taksterfteschimmel op buxus. Volg de aanwijzingen van de fabrikant nauwlettend bij bestrijding van schimmels.
- Ook wanneer een ziekte reeds aanwezig is, bieden Topbuxus health mix en Bayer Natria Microsulfo spuitzwavel een oplossing. De producten verhinderen dat een ziekte zich verder uitbreidt. Wacht echter niet te lang, want de reeds aangetaste delen kan je niet meer genezen. Verwijder vóór je behandelt alle zieke en afgevallen bladeren. Herhaal de behandeling half mei, half juni en eind september. Beide producten zijn niet chemisch dus prima te gebruiken als je zo biologisch en natuurlijk wilt werken.
TIP VAN PIET:
- Wilt u weten of uw Buxus aangetast is door deze ziekte? Dan kan u zelf een test doen:
- Knip een verdacht takje af
- Maak dit takje met de blaadjes een beetje vochtig
- Bewaar het vochtige takje in een afgesloten plastic zakje op kamertemperatuur gedurende 3 à 4 dagen.
- Verschijnen er bleekroze puntjes op de onderkant van de blaadjes? Dan kan het zijn dat u met deze schimmel te maken heeft.
- Wilt u zekerheid? Stuurt u dan meerdere foto’s van uw probleem, in hoge resolutie, naar Piet hij kan u van goed advies voorzien. Langskomen op de kwekerij met een paar takjes kan natuurlijk ook.
- Besmetting vindt via (snoei) wonden plaats. Heeft u te maken met deze schimmel, snoei dan spaarzaam tot de schimmel is uitgeroeid. Zo voorkomt u uitbreiding van het probleem.
Hallo Pietbuxus , ik heb ongeveer 5 jaar geleden buxus boompjes bij u gekocht dat is heel lang goed gegaan maar nu zijn op de hele begraafplaats de buxus boompjes dood gegaan , wat kan ik als alternatief er voor in de plaats zetten. De boompjes waren om het urnengrafje maar 25 cm hoog en het grafje is 1 bij 1 meter .
Gaarne uw reactie , hartelijk dank.
Groetjes; Rinus
Hallo Rinus, sorry van mijn later reactie, graag in het vervolg contact opnemen via de mail/telefoon/whatsapp dan heeft u binnen een dag reactie terug.
Wij kweken alleen Buxus in verschillende soorten en maten. Andere planten kweken we niet en hebben ook zo hun verzorging nodig. groeten PietBuxus
Beste,
Ik kom er niet uit. Ik was zo blij dat dit jaar in mijn achtertuin met behandeling van algenkalk en mijn voortuin helaas met een bestrijder in het voorjaar er geen nieuwe plaag van de buxusrups is ontstaan.
Maar sinds deze week hebben de planten ineens geel tot witte kale blaadjes. Ik kom er niet uit of dit nu een schimmel is dan wel schildluis of beide?
Het was natuurlijk wel heel warm deze week en heb dus gesproeid. Helaas ook deels van bovenaf.
Kunt u aan de hand van foto’s zien wat het is?
Kan ook verbrand zijn.
Kunt u een paar foto’s mailen ?
groeten Piet